Izvirno ime za breaking je bboying, v medijih pa se je zanj ustalil izraz breakdancing. Razvil se je v začetku sedemdesetih let 20. stoletja v Bronxu skupaj s hip hop kulturo. Breaking je bil na začetku samo TopRock, šele kasneje se je razvil »footwork«. Pomembni deli breakinga so tudi battli (bitke), cyphri (krogi) in pa spoštovanje do drugih bboyjev. »Crew« je skupina prijateljev, ki skupaj trenirajo in tekmujejo na prireditvah. Število članov ni omejeno, lahko se med seboj tudi združujejo in s tem postajajo večji ter močnejši. Breaking se večinoma pleše na breakbeate.

Vrste

Top Rock je začetni ples v breakingu, s katerim bboy (breaker) pokaže svoj stil in svoj smisel za glasbo. Izvaja se ga na nogah, kakor hip-hop.
Footwork  je ples po tleh samo s premikanjem nog v stilu sixstep threestep…
Freeze-i so vsi gibi povezani s stojo in zadržani gibi. pri njih se ustaviš in “zamrzneš”
Powermoves so tako imenovani »močni gibi« kot so »headspin« (vrtenje na glavi), »windmill«, »Airtrack«, »Flare«, »Jackhammer«

V Tial Dance Studio vpisujemo v naslednje skupine:

BREAKING 1

Skupina je namenjena začetnikom. Gibanja, ki jih izvajajo pri breakdance-u, so vzeta iz gimnastike, capoeire, salse in drugih plesnih in vadbenih zvrsti, sestavljajo jih razne akrobacije, vrtenja in nenadna ustavljanja. Otroci bodo razvili koordinacijo v prostoru, ravnotežje, moč, eksplozivnost ter ritem za glasbo in to vse na otroku prilagojen način.

BREAKING 2

Skupina je namenjena starejšim plesalcem/kam z več izkušnjami. Posamezniku daje breakdance možnost izražanja skozi glasbo na svojevrsten način, saj vsak človek drugače interpretira glasbo, kar še posebej pride do izraza v najstniških letih. Naša mladinska fantovska break skupina pod tekmovalnim imenom FANATIK BREAKERS, je v preteklosti posegala po stopničkah na Pokalnih turnirjih in Državnih prvenstvih PZS, prav tako pa na IDO Evropskih prvenstvih. V letu 2021 so solo posamezniki osvajali kvalifikacijske turnirje PZS, prav tako pa sta se mladinski skupini FUNKY ROCKERZ 1 in FUNKY ROCKERZ 2 v juniju 2021 izkazali s 1. in 3. mestom na DRŽAVNEM PRVENSTVU PZS. Naša otroška breaking skupina FUNKY ROCKERZ JUNIORS je bila na DP 2021 odlična (1. mesto).

Tako solisti kot breaking crews so se udeležili v letu 2022 IDO evropskega prvenstva in dosegli naslednja mest:

  • 1. mesto Breaking solo st.. mladinke: Leila Zemljič Novak
  • 1. mesto Breaking solo otroci: Bor Šercer
  • 2. mesto Breaking crew mladinci Funky Rockerz 1
  • 4. mesto Breaking crew mladinci Funky Rockerz 2

Tako solisti kot breaking crews so se udeležili v letu 2021 IDO evropskega prvenstva in dosegli naslednja mest:

  • 1. mesto Breaking solo ml. mladinke: Leila Zemljič Novak
  • 2. mesto Breaking solo ml. mladinci: Matija Prepeluh
  • 2. mesto Breaking crew mladinci Funky Rockerz 1
  • 3. mesto Breaking crew mladinci Funky Rockerz 2